Copyright på alle billeder
Reportage fra deltagelse i Lavinehundekursus i Tjekkiet Denne reportage skrives i første omgang på Tysk, så vore deltagende kammerater fra Holland har mulighed for at læse det, der vil gå et stykke tid, før alt er færdigt, da vi mangler billder fra vore Hollandske venner.

Diese reportage wird zuerst mal in Deutsch geschrieben, weil wir möchten gerne dass unsere Freunde aus Holland, dass ganze lesen kann. Es dauert eine weile bis alles fertig sind, weil wir auch noch vom unsere Holländische Freunde fotos bekommen.

Teilnehmer : Vom Links, John L. mit Iowa, Lia, Maricha mit Vrego, Franz unser Lehrmeister, Erik mit Gisela, Ria mit Esto, Lena mit Quissa ( Kvitte), Nikita mit Juxa, Cor mit Skip, Koos mit Herta, Tineke, John D mit Pepples, Hans mit Doug, Yvonne mit Mira, Dirk mit Jerry, und Els mit Roxy, und vorne liegt unsere Instrucktör die Resi.
Det begyndte i år 2006, hvor vi var i Holland og skulle stille hunde på et skue. Vores Hollandske venner spurgte om vi ikke havde lyst til at deltage i et Lavinekursus i Tjekkiet februar 2007. Dette syntes vi lød spændende så, som sagt så gjordt. Hollænderne havde planlagt det hele, så vi skulle bare møde op med vore hunde, og det vi havde fået en liste på, som skulle være med. Dagen oprandt og vi startede på vores lange køretur, byen vi skulle bo i hed "P`redni Výton".

Vi havde en GPS som alle jo har idag, men kørte alligevel forkert, da der var flere steder med dette navn, så vi måtte ind på en tankstation, og halte os igennem sproget osv. men vi kom da frem, efter meget møje og besvær, og fik så tildelt vore hytter.

De så pæne store udefra, men da vi kom ind, var det kun to små rum, og et badeværelse, det var nu ikke så slemt, men vi måtte alle starte med at rengøre hylder m.m. til vores tøj, da det var et stykke tid siden det havde set en klud. Nå, men vi tænkte at vi ville ikke brokke os fordi der var jo meget billigt, og når Hollænderne kunne bo der, ja så kunne vi vel på et eller andet plan også. Vi fik pakket ud, og skulle derefter lige have en skyller, men ak og ve, man havde ikke lige informeret om at der kun er varmt vand på bestemte tider af døgnet, så man behøver ikke at kende Erik særlig
godt for at kunne regne ud hvad der var sket for der kom et brøl, så højt at der kunne høres langt væk. Vi fik dog styr på disse badetider, men koldt var det, hvis man ikke var hurtig nok.

Vi var blevet bedt om at være klar oppe på pensionens lokale til kl.18.00, da ville vi blive budt velkommen m.m., samt få introduktion til hvad der skulle foregå.

Vi blev alle præsenteret for vore Instruktører, og tak skæbne, fordi vi var de eneste danskere, ja, så ville det meste foregå på Hollandsk, det var godt nok nedtur, fordi hvem forstår lige det, ikke os, men vi kom da igennem ugen, og vi lærte da en hel del, så måske vi har skjulte talenter, hvem ved. Vi fik udleveret nogle papairer, som vi skulle læse, og beslutte os til, hvad vi ville træne vore hunde i. Desværre var der for lidt sne, så vi kunne ikke afholde Lavine kursus, så vo måtte nøjes med et Redningshundekursus, og dem der kunne nå det, ville afslutte ugens sidste dag med en prøve.
Vores agenda så hver dag ud:

Kl. 08.00 Morgenmad

Kl. 09.00 Mødes uden for på træningspladsen til træning

Kl.11.30 Tilbage til vore hytter, forsørge hundene

Kl.12.00 Frokost på pensionen

Kl.12.30 Middagspause for hundene

Kl.14.00 Mødes på træningspladsen til træning

Kl. 16.30 Slut for hundene, de forsørges, og har derefter fri.

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.00 Teori

Kl.22.30 Slut, så havde vi også "fri"

Pu, ha efter en sådan dag, med fremmed sprog, og ude hele tiden, ja, så var man ganske brugt, det skal dog indskydes at hundene syntes det var dejligt, (vi havde godt vejr hele ugen), men der var ikke meget energi tilbage i folk, når de havde været på sådan en hel dag.

Så efter at have fået vores daglige agenda, fik vi oplyst havd vi hver dag skulle medbringe til træningspladsen:

1 rygsæk - Isolerende måtte til hunden, da den til tider skulle ligge afbundet - flere "sokkebolde" - 1 pose med godbider - 1 flaske vand til hunden - sporflag til dem der skulle gå spor - line til at afbinde hunden i Bewag - Vi skulle være klædt på så vi kunne tåle at blive våde og beskidte - Isolerende måtte - gode sko/støvler.

Det var lige før vi skulle have invistret i et trækdyr, men det gik med lidt fornuftig pakning af rygsækken, kunne det stort set være der det hele. Vi fik at vide at vi ville begynde dagen med at træne hundene til at være i Bewag, dvs. afbundet, hvor de skulle forholde sig rolige, ligge på deres "tæppe", ikke gø, heller ikke når de andre hunde arbejdede, så skulle vi se hvor meget legelyst, boldglæde hundene var i besidelse af, derefter skulle vi påbegynde halsgivning ved fund af person, eller ting, etc.

Allerede inden vi kom igang var vi klar over at vi ville få problemer, fordi vore hunde ikke gør på kommando, de skal kun gø i en bestemt situation, så vi har lært vore hunde at tie stille, og ja, det vidste vi så , men vi måtte jo bare tage det fra en ende af. Vi takkede af for denne aften, og gik hver til sit, alle var trætte efter den lange køretur, og vi skulle alle op og tidlig på den dagen efter.

18-02-2007

Vi begyndte dagen med at lufte vore hunde, og derefter med et kanon morgenbord. der var bare disket op, så vi ikke skulle komme til at mangle noget i løbet af formiddagen, på træningspladsen.

Vi blev vist rundt på træningspladsen, som var gigantisk stor, og med rigtig meget natur.

Derefter lagde vi ud med en del lydighedsøvelser, så de kunne danne sig et grundbillede af hvor hundene var rent uddannelsesmæssigt. Disse blev gennemført med div. forhindringer hvor det kræves at hundeføreren skal huske hvad der skulle laves uanset forhindringer eller ej. I lineføring var. bla. andet krydsning over gitterskrald, hvor man godt nok skulle passe på at hunden ikke kome til skade på gitre, eller andet. de skulle gå på brandestabler, hoppe over olietønder, gå på blikplader, de skulle

være så rolige at de kunne bæres af en fremmed person, og videregives, til en igen anden person.

Ved søgning, skulle hundene opsøge deres "sokkebold", give hals og derefter få "fri" og lege med denne bold, dog dette gik ikke med vore hunde, de fandt skam bolden, men sagde ingenting, og det duer ikke. Vi skulle så prøve en "Tom" visning, man lærer hunden at pendle fra "det fundne" og til hundeføreren, HF skal så være ritig god til at læse sin hund, fordi den skal opmuntre HF til at følge den, så man kommer frem til "sokkebolden", og kan belønne hunden ved at give den fri, og lade den lege med denne "sokkebold" Vi prøvede flere gange i løbet af dagen, det gik nogenlunde for vore hollandske kollegaer, men vores hunde de var ikke helt med på al den halsgivning.

Om aftenen så vi et Diasshow fra indsatser rundt om i verden ved jordskælv, hvor hundene var en meget vigtig faktor for at finde overlevende, og de var startet på samme måde som vi var blevet introduceret tidligere på dagen.

19-02-2007

Endnu en god start på dagen med dejligt morgenbord, og Erik havde tidligt været oppe for at lave godbidder, han havde fået at vide, at hvis han gerne ville gå spor med Gisela, så kunne han det fordi, så tog han bare en anden gren af, prøven, som han kunne komme op i sidste dag. Så han havde , delt jeg ved ikke hvormange Frolic, så han var sikke på at have nok (Gisela syntes det var fedt). På træningspladsen, blev vi opdelt, og jeg skulle endnu engang idag forsøge at få "Kvitte" til at hente mig når hun havde fundet

"noget", i dette tilfælde 1 person, som havde gemt hendes "Sokkebold". Denne bold ville min "Kvitte" jo gerne have, fordi det var jo et dejligt stykke legetøj, men det gik ikke hun måtte jo ikke røre personen, og lægge denne her dejlige bold ved siden af personen, ja, så både bold og Kvitte smuttet ud og lege, fordi hvis jeg valgte at stå stille så kunne hun da helsigvis selv. Træneren blev enige med sig selv om at Kvitte var nok lidt meget driftig, og godt legesyg. Vi stoppede med dette for denne dag, dog var det lidt ærgeligt at vi ikke rigtig kunne komme videre, med en løsning, fordi jeg kunne godt se at min hund ikke kunne nå at lære dette, og så samtidig nå til prøve.

Om eftermiddagen, lavede vi lydighedsøvelser, liniføring, fri ved fod,, sit, dæk, samt flere tilsvarende momenter som i FP, dog var der diverse ting som hundene skulle lave det samme på, som tidligere beskrevet med "gitterskrald", olietønder m.m. Ved teorien om aftenen, blev der fortalt omkring hundenes lugtesans, hvordan man havde forsket i dette emne, og fundet ud af at hunde rent faktisk kan lugte 1000 forskelligheder men også kombinere dem. efter en lang dag sluttede foredraget omkring kl.22.00, og så fik vi fri, til hygge m.m. men det blev ikke til så meget fordi alle var godt brugte, men vi holdt da ud til kl. ca. 00.30 så måtte vi kapitulere, og gå til køjs.

20-02-2007

Alle blev delt op i grupper, Erik og Yvonne skulle gå spor, desværre var Ellis kommet til skade, se foto, og måtte "bænkes op", men heldigvis gik det godt, med indpakning så hun ikke frøs, kunne hun jo se på al hundearbejdet istedet. Hans, Ria, Dirk, John og John, Koos startede oppe ved "Rodet", de skulle rundere samt finde den savnede person, og det gik bare bedre og bedre. Jeg havde været en tur med Kvitte i skoven og det gik ikke så godt, hun skulle prøve at søge en person på en anden måde, anden gang gik dog lidt bedre, rundering som den de laver i PH, men stadig med aktiv søgning til HF om at her ligger noget og du skal komme med mig, men ak og ve, der lå jo en bold, og det duer jo bare ikke, fordi hun har lært at sådan en er jo en fed ting, så der skulle leges, og det blev der, hun underholdt lige alle for en stund, så der var ikke et øje tørt, desværre var ingen hurtig nok så dette var der ingen billeder af. Resten af alle folkene var ved Franz og træne lydighed, og dette gik bare rigtig godt, også Nicita kommer rigtig langt med hendes unge hund. senere den eftermiddag var Erik ude og gå endnu et spor, på ca. 700 skridt, over 3 forskellige underlag, grøfter og m.m., og med 5 genstande, hun kørte bare rigtig med klatten.

Om aftenen skulle vi høre omkring ernæring hos hunden fordi det er ikke ligegyldigt hvad man giver dem at spise når de skal yde meget. man havde taget udgangspunkt i ulven og det var i særdeles set i lyset af at mange af de foderprodukter der er nutildags er med stort indhold af affaldsstoffer som hunden ikke optager, og heller ikke har mulighed for at optage. Der er en væsentlig forskel på beskrivelsen af indholdet, og vi ville jo alle vore hunde det bedste så vi vil huske at tjekke op når vi kommer hjem. Endvidere havde Hans lavet den aftale at han syntes vi alle skulle snakke Tysk eller Engelsk, så vi også havde en chance for at kunne følge med, men ak og ve, hvem slog hele tiden over i Hollandsk, Hans selv, så til sidst opgav vi, vi fik oversat det sjove og det vigtigste, så det gik.

21-02-2007

Idag var det et rigtig fantastisk vejr, og det var endda rigtig dejlig varmt. Alle havde lavet en masse, flere af hundende var rigtig gode til lydighedsdelen i programmet. mange af de store uddannede hunde var også begyndt at kunne finde personer i skakter, der var lukkede, og med afledning i form af flere personer placeret rundt omkring for at distrahere. Erik, Yvonne og jeg selv havde været ude at gå lange spor på markerne om formiddagen, samt øvet afdækning ved funden person, uden kommando, og det gik bare rigtig godt. Om eftermiddagen var vi i skoven for at gå spor, hvor der både var sne, og gik over i alm. skovbund, tilbage til sne, osv. der var endvidere 5-6 personer der gik med på sporet, men selvom det var svært for hundene, og der var en afledning, så gik de alle et godt spor. Det var bare så fedt, at selv om det gik omkring træstammer, og op og ned ad bunker med grenaffald, så gik de alligevel sporet. Om eftermiddagen tog vi billeder af alle deltagere, så det kommer på her i slutningen af reportagen. Aftenen gik med fremvisning af billeder taget da vore venner havde haft en udflugt til Limburg, og det var vældig interresant.

22-02-2007

Idag startede vi igen med at gå spor, de skulle dog ikke være så lange ad hensyn til dem der ville til prøve dagen efter. erik og Yvonnes var ok, men Kvitte havde haft for kort tid, så hun kunne slet ikke koncentrere sig i så lang tid, så jeg blev enig med mig selv om at droppe det, da jeg ikke gider gå til prøve for at dumpe.... efter sporet trænede de lydighedsmomenter, og det gik bare kanon godt, det skulle gå meget galt hvis de ikke skulle bestå imorgen. De andre som havde valgt at gå til prøve med at hundene skulle finde personer i "Rodet" havde også pudset det sidste af, og det var gået godt for alle. Vi sluttede ved middagstid, og hundene havde fri resten af dagen for at være friske til dagen efter. Ved frokosten blev der evalueret og der blev skrevet op hvem der ville / kunne gå til prøve. det blev Hans - Ria - John - Coor - yvonne og Erik. Vi havde derfor også fri om eftermiddagen, så vi tog på marked, og hyggede os. Om aftenen efter vi havde spist, gik vi ud og Bowlede og det var mægtig sjovt.

23-02-2007

Så var det dagen hvor dem der kunne skulle til prøve, og da det ikke lige er noget Erik gør hver dag, så hold da op, han var godt nervøs, men det var han nu ikke ene om.

Erik og Yvonne skulle starte med at lægge spor, og de fik at vide hvor præcis de skulle lægge dem af dommeren, og hvor langt de ca. skulle gå. yvonne lavede alligevel sit meget langt, og Erik stolede ikke på Gisela i et knæk, men heldigvis havde dommeren set det, og de fik lov til at fortsætte efter at han havde sagt til Erik at han skulle stole på sin hund. Både Yvonne (med Mira) og Erik (med Gisela) bestod sporet. så skulle vi tilbage til pladsen hvor hundene Esto - doug - Iowa - og Jerry skulle lave søgninger i "Rodet". Det gik godt alle hundende fandt personerne, den eneste der skulle have lidt ekstar kommandoer var Iowa, men det gik heldigvis.

Derefter skulle alle lave lydighedsdelen. men først skulle Gisela og Mira lave en afdækning ved en person, sammenkædet med en fremadsendelse, dog måtte der ikke bruges nogen kommando, så på tegn fra dommeren skulle hunden løbe ud til personen som lå ca. 45-50 skridt fra HF, og uden kommando lave en afdækning helt tæt ved personen, men alligevel uden at røre. Begge klarede denne øvelse. Alle de lydighedsmomenter der var blevet gennemgået i løbet af ugen skulle nu testes om det var godt nok. det var det, nogle var bedre end andre og der er ingen tvivl om at den der klarede det bedst var henholdsvis Jerry og derefter Doug. Alle bestod deres prøve på dagen og stort tilykke til alle herfra. Om eftermiddagen efter middags pausen, gik Kvitte og jeg alligevel ned og trænede, og vi lærte lige lidt vi kunne bruge derhjemme. sidst på eftermiddagen blev vi dog alligevel nødt til at skulle køre tilbage og pakke det meste sammen, inden vi skulle have afslutningsaften. Man havde lavet en Tjekkisk sprcialitet, så vi var jo noget spændte, det viste sig at være "stöltzen" og så fik vi is til dessert. Fin mad og rigtig veltillavet. Derefter blev der uddelt diplomer, alle fik en kommentar med på vejen, og alle der havde været til prøve og bestået fik det skrevet i deres resultathæfte, da det er en Inernational anderkendt prøve under FCI. og den bedste på dagen var uden nogen overraskelse Dirk og Jerry, men det var fuld fortjent de lavede et kanon stykke arbejde.

Til slut takkede Hans vore instruktører at de havde været tålmodige, og at vi havde haft en anderledes uge med vore hunde, men havde også lært noget. Jeg takkede vore Hollandske venner at de ville have os med, samt takkede Resi - Franz og Will for deres instruktion ude på pladsen, og Rüd for hans teoriaftener. vi slutter hermed denne beretning og ønsker at alle må have fornøjelse af at læse vores beretning, og hvem ved måske en dag selv tager på tur med deres hund.

Mange hilsner fra Erik med Gisela og Lena med Quissa (Kvitte)

Vores næste tur bliver i 2009, hvor vi tager afsted med Schæferhundeklubben kreds 3 Ballerup, fra d. 30-05 til 06-06 til Østrig, i nationalpark

Hohe Tauern.